KEVIN'S FAVORIETE PLEKKEN


 

San Francisco heeft zo enorm veel te bieden, dat het lastig is om een goed overzicht te krijgen als je voor de allereerste keer een bezoek brengt aan de stad. Precies het probleem waar ik tegenaan liep toen ik mijn eerste stappen in deze veelzijdige stad zette. Je kunt wel als een volleerd toerist de bekende plekken afraffelen en dan weer 11 uur in een vliegtuig naar huis zitten, maar hoe leuk is het om ook een wat mindere bekende kant van San Francisco te leren kennen? Dat leer je natuurlijk van een echte local. Jullie zullen het echter met mij moeten doen en ik kruip maar wat graag in die rol. Op deze pagina neem ik je dan ook mee naar mijn favoriete plekken in de stad en de beste restaurantjes die ik ken.

 


Mijn favoriete plekken in San Francisco


POPOS

 

Wist je dat er tientallen verborgen parken in het Financial District van San Francisco liggen? Nee? Nou, nu dus wel. Deze parken vind je in en rond grote kantoorgebouwen en allemaal zijn ze gratis te bezoeken voor mensen die niet in het gebouw werken. Dat vinden de eigenaren van die kantoorpanden niet heel erg leuk, maar het is nu eenmaal de wet dat ze een ruimte beschikbaar moeten stellen voor het publiek. Omdat er amper aandacht aan gegeven wordt, weten niet veel mensen dat ze hier gewoon naartoe kunnen. En dat maakt de POPOS tot een oase van rust in het doorgaans drukke hart van de stad. Sla ze dus zeker niet over als je in San Francisco bent!

Tin How Temple

 

Je zou het niet verwachten als je voor dit doodnormale appartementencomplex in Chinatown staat, maar hier ligt wel degelijk de oudste Boeddhistische tempel van de Verenigde Staten op je te wachten. Tijdens mijn rondleidingen nam ik mijn groepen hier regelmatig mee naar boven. Op de bovenste verdieping raak je betoverd door honderden lantaarns aan het plafond en een berg sinaasappels die voor rituelen gebruikt worden. Als je er dan toch bent, laat een paar dollar achter in de collectebus voor het behoud van de tempel. Vergeet ook het uitzicht niet in je op te nemen vanaf het balkon op de vierde verdieping. Houd je wel aan de regels, want foto's maken is binnen niet toegestaan.



Ina Coolbrith Park

 

Vergeet Twin Peaks even; het Ina Coolbrith Park ligt veel dichterbij en biedt een net zo mooi uitzicht op de vele wolkenkrabbers van de stad. Je loopt er ook nog eens kans om de kwetterende wilde papegaaien tegen te komen. Vanuit Chinatown en Union Square is het even klimmen naar het park, maar het uitzicht betaalt die moeite zeker terug.


Four Season Houses

 

De Painted Ladies, maar dan véél minder toeristisch. Eigenlijk: helemaal niet toeristisch. En dat maakt deze Four Season Houses, vernoemd naar het seizoen dat elk van de vier huizen als thema heeft, tot een verborgen sensatie. Het zijn prachtige voorbeelden van zogenoemde Queen Anne-Victoria's en worden goed onderhouden door de huidige bewoners, die me verteld hebben dat ze het jammer vinden dat ze niet dezelfde status hebben onder toeristen als de beroemde dames op Alamo Square. Zullen wij Nederlanders daar verandering in brengen?


Dakterras van het Fairmont Hotel

 

Het voelt misschien spannend om zomaar het duurste hotel van de stad binnen te lopen, maar stap bij het Fairmont Hotel op Nob Hill zeker over die angst heen. Niet alleen is de lobby prachtig, maar sla je rechts van de incheckbalie de gang in, dan kom je op het einde op het openbare dakterras uit. Hier mag iedereen even komen chillen. Of je nu 700 dollar per nacht hebt betaald of niet.


Kirby Cove

 

Wil je een niet-alledaagse foto van de Golden Gate bridge maken? Dan verwijs ik je graag door naar Kirby Cove. Het is even zoeken hoe je er komt en vooral de terugweg is weer een flinke klim, maar dan bevind je je wel op een verlaten strandje aan de voet van de beroemde rode brug. Als je ergens wat extra moeite voor wil doen, dan zou ik dit kiezen.


Pier 7

 

Mocht je je afvragen waar de creatieve foto bovenaan deze pagina gemaakt is, dan volgt hier eindelijk het antwoord: Op Pier 7. Behalve dat je hier je Instagram-volgers flink jaloers mee kunt maken, is het ook nog een plekje waar je even kunt uitrusten van een dag lang wandelen. Je vindt de pier aan de Embarcadero, tussen de Ferry Building en Fisherman's Wharf in. Neem wat te eten en te drinken mee en geniet hier een poosje van een lekker zonnetje en een prachtig uitzicht over de Bay en de skyline van San Francisco.

 



Mijn favoriete restaurants en bars in SF


Super Duper Burgers

 

Wendy's, In-'n-Out, Shake Shack... Allemaal Amerikaanse burgertenten die we in Europa niet kennen en allemaal zijn ze de moeite waard om een keertje uit te proberen. In San Francisco wil ik je echter met een lokale keten kennis laten maken: Super Duper Burgers. Hier hebben ze de meest sappige burgers die je ooit gaat proeven, gemaakt van lokale producten. Het is zeker niet de goedkoopste fastfood-zaak die je tegen gaat komen, maar probeer hem absoluut een keertje uit. In principe staan er maar drie burgers op het menu: een enkele, een dubbele en een kipburger. 

Freddie's Sandwiches

 

Tijdens mijn werkdagen bij de California Welcome Center op Pier 39 haalde ik hier tijdens mijn pauze altijd een vers belegd broodje. Freddie's ligt op nog geen tien minuten lopen van de toeristische pier en kan je flink wat geld besparen op een simpel broodje met toeristenprijzen. Freddie heeft een menukaart van meer dan dertig verschillende soorten broodjes, rijkelijk belegd met verschillende soorten vlees, kaas en groente. Ik probeer hem al een tijdje duidelijk te maken dat Dutch Crust door de Dutch Tiger Bread wordt genoemd, maar volgens mij neemt hij me daarin niet helemaal serieus...



Tipsy Pig

 

Raar eigenlijk. Zo veel dagen met zon, maar amper een plek waar je lekker op een terras kunt zitten genieten van een glas Budweiser-oceaanwater. In Amerika weten ze nog steeds niet wat een gezellig plein vol terrasjes met een stad kan doen. Gelukkig heeft San Francisco een paar zaakjes met een binnenplaatsje, waarvan The Tipsy Pig in Marina District mijn favoriet is. Vooral op momenten dat een van de sportploegen uit de buurt speelt, is het hier volop genieten. Een gezellige bar.


Charmaine's

 

Rooftop bars heb je dan weer genoeg in Amerika. Daar kunnen we in Europa nog wel wat van leren. Charmaine's is misschien niet de hoogstgelegen in San Francisco, maar biedt met zijn vuurkorven en uitgebreide cocktaillijst toch een goede plek om de eerste uurtjes van de avond door te brengen. Reserveren kan naar mijn weten niet, dus zorg dat je op tijd hier bent als je een tijdje rustig van de zonsondergang en het uitzicht op de stad wil genieten.



Mr. Tipples Jazz Club

 

Je zou het misschien niet zeggen, maar San Francisco heeft een levendige jazz-scene. De wijk Fillmore is al sinds de jaren '50 de bakermat voor deze muziekstroom aan de Amerikaanse westkust. Bij Mr. Tipples kunnen bands en artiesten een live optreden laten opnemen en daar kunnen wij als bezoekers van genieten. Zeker een aanrader als je van de gemoedelijke jazz-sfeer houdt.


Original Joe's

 

Steakhouses zijn in San Francisco alom aanwezig. In North Beach vind je met Original Joe's een van de lokale favorieten. Behalve een goed stuk vlees, kunnen ze je hier ook helpen aan pasta en zelfs voor de vegetariërs hebben ze opties op de kaart staan. Vlees is echter hun specialiteit. Wil je hier naartoe, dan raad ik aan een reservering te maken, want het is een echte local favorite.



Foodtrucks in het Financial District

 

Ben je rond lunchtijd in het Financial District, ga dan op zoek naar de vele foodtrucks die verspreid door de wijk staan om de hongerige arbeiders van de kantoorpanden in het financiële hart van een broodnodige lunch te voorzien. Je hebt ze in verschillende soorten, van burgers tot Indiaas en van burrito's tot Jamaicaanse lekkernijen. Vooral die laatste is de moeite waard. Mocht je die tegenkomen, dan raad ik je aan te stoppen en wat te bestellen. Betalen met creditcard is overigens bij geen enkele een probleem.

 

Ook op andere plekken zijn regelmatig foodtrucks te vinden. In de zomermaanden is er bijvoorbeeld elke vrijdagavond een foodtruck festival in Fort Mason.


Dumpling Union

 

In Cow Hollow, in het gezellig winkelstraatje Union Street, ligt mijn favoriete dumplingzaak in San Francisco. Bij Dumpling Union kun je zowel Japanse gyoza als Chinese dimsum bestellen in verschillende soorten en maten. Een ware verrassing zijn de dumplings gevuld met vlees en soep, die een speciale manier van eten vragen. De soep is immers heet en klettert bij het in één keer in je muil proppen van zo'n dumpling genadeloos over je gezicht. Afhankelijk van je keuze, heb je hier voor 10 dollar al een set van zes dumplings.



Fancy Wheat Field Bakery

 

Ben je op zoek naar een kleine snack voor onderweg? Dan moet je even binnenlopen bij de Fancy Wheat Field Bakery in Chinatown. Deze bakkerij, die door de lokale bevolking van de wijk alom geprezen wordt, heeft diverse soorten Chinese gebakjes en deegwaren. Voor amper 10 dollar loop je met een zak vol lekkers naar buiten, klaar voor je volgende tocht de steile heuvels van de stad op. Lange tijd kon je hier alleen met cash betalen, maar sinds kort hebben ze ook een pinapparaat.

 


Bourbon and Branch

 

Een nieuwe trend in San Francisco is het nabootsen van bars uit de tijd van de drooglegging. Rond 1920 was het in Amerika verboden om alcohol te schenken en te drinken en dus ontstonden er veel bars op de meest bizarre plekken. Met een codewoord kwam je binnen en kon je alsnog je alcoholische versnapering drinken. Bourbon and Branch is daar een voorbeeld van. Via een reservering krijg je een speciaal codewoord dat je nodig hebt om via de verborgen deur naar binnen te komen, waar de geheime cocktails op je wachten.



Mijn favoriete activiteiten in San Francisco


Urban Putt

 

Als je in de avonduren geen bar in wil, maar het ook zonde vindt om op je hotelkamer te gaan liggen, dan zijn er een aantal leuke activiteiten die ook in de avonduren te doen zijn. Mijn favoriet is Urban Putt, een indoor-minigolfterrein met holes in een San Francisco-thema. Zo moet je bal bij de eerste baan langs een aardbevingparcours slaan en moet je verderop een cable car ontwijken. De kosten liggen rond de 12 dollar per persoon. Barfood en drankjes zijn overigens ook gewoon te krijgen.


Musée Méchanique

 

In het hart van Fisherman's Wharf vind je een grote loods met allemaal arcadespelletjes uit de jaren 1920 tot en met 1950. Entree is gratis, maar wil je een spelletje spelen, dan heb je een kwartje nodig. Neem dus genoeg kleingeld mee en vermaak je hier een tijdje met spelletjes uit grootmoeders tijd. Een van de leukste activiteiten in San Francisco, zonder dat het bergen geld kost. Ook wel weer eens leuk, toch?

 



California Academy of Sciences

 

Goed, het kost klauwen met geld als je met een gezin van vier bent, maar de California Academy of Sciences is dat geld in mijn ogen meer dan waard. Niet alleen kun je hier makkelijk een hele dag verblijven, het geld wordt ook nog eens besteed aan onderzoek en behoud van verschillende op uitsterven staande diersoorten. De Academy zelf bevat een groot regenwoud van drie etages, een omvangrijk aquarium, een planetarium met dagelijkse voorstellingen en diverse tijdelijke tentoonstellingen. Neem ook eens een kijkje op het levende natuurdak.


Free SF Tour

 

Je leert San Francisco pas echt goed kennen door de ogen van een local. En als die local Filip heet, dan weet je na 2,5 uur precies hoe San Francisco is geworden zoals het is. Hij vertrekt elke dag om 10:00 uur met zijn tour vanaf Union Square (zoek naar de oranje paraplu) en neemt je via Chinatown mee naar het Financial District, waar de tocht eindigt met een prachtig uitzicht op de Ferry Building. Op sommige momenten kun je mij als gids tegenkomen bij de Free SF Tour, als Filip eens toe is aan een paar weken vakantie. Hoewel je altijd mee kunt lopen, wordt aanmelden wel gewaardeerd.



Haas-Lilienthal House

 

Victoriaanse panden: wat zijn ze mooi, hè? Wil je zien hoe zo'n oud huis er vroeger van binnen uitzag? Dan kun je op woensdag, zaterdag en zondag een bezoek brengen aan het Haas-Lilienthal House op Franklin Street. Dit huis is nog steeds eigendom van de familie die het bouwde en de achterkleinkinderen hebben het beschikbaar gesteld aan een historische instantie die er dus rondleidingen mag geven. Het huis is ingericht met de oorspronkelijke meubels van de familie en geeft zodoende een mooi inkijkje in het luxe leventje aan het begin van vorige eeuw.


Wells Fargo History Museum

 

San Francisco is gebouwd op goud. En dat goud moest natuurlijk veilig gehouden worden voor boeven, struikrovers en ander gespuis. Nou, daar zorgde Wells Fargo destijds voor. Met een netwerk aan banken en postkoetsdiensten vervoerden ze geld, goud en andere waardevolle spullen van de ene kant van het land naar de andere kant. Het Wells Fargo History Museum op Montgomery Street neemt je met een aantal leuke exposities mee terug in de tijd. Het mooie is dat dit museum gratis te bezoeken is. Ben je dus tijdens kantooruren in het Financial District? Loop hier dan even binnen.



Japanese Tea Garden

 

Golden Gate Park is natuurlijk één grote tuin, maar in het park ligt mijn favoriete stukje: De Japanese Tea Garden. Deze oude tuin stamt al sinds begin vorige eeuw en is de oudste Japanse garden in Amerika. Het is een idyllisch stukje grond waar je echt even tot rust kunt komen. Groot is het niet, maar je kunt er toch gemakkelijk een paar uur verblijven. Sla ook het theehuis niet over, waar de welbekende fortune cookies zijn ontstaan. Ja, het is dus eigenlijk helemaal geen Chinese traditie...

 

Ferrytocht over de San Francisco Bay

 

Als de mist zich even koest houdt en de zon zich volop laat zien, is er niks fijners dan een verfrissende tocht over de San Francisco Bay te maken. Je kunt natuurlijk een van de toeristische boottochten pakken met een audiotour erbij, maar wil je wat geld besparen, dan kun je ook kiezen voor de openbaar vervoer-ferry. Deze neemt je wel mee van punt A naar punt B, maar vaart over hetzelfde water en geeft je een prachtig zicht op de baai en de bezienswaardigheden eromheen. Een van mijn favoriete bezigheden tijdens een paar loze uurtjes.



Mijn favoriete winkels in San Francisco


Amoeba Music

 

Als er één winkel nog de sfeer ademt van de Summer of Love, dan is het wel Amoeba Music op Haight Street. Dit is dé plek voor muziekliefhebbers, waar je zo'n beetje alles cd's en lp's kunt vinden die je maar kunt bedenken. Hier heb ik kennisgemaakt met een aantal populaire bands uit de Amerikaanse muziekgeschiedenis die in Europa amper voet aan de grond hebben gekregen, zoals Journey, 38 Special, Damn Yankees en vele andere. Mijn favoriete plek om een uurtje ondergedompeld te worden in muziek.


Berkeley Bowl

 

Waarom zou je naar een supermarkt in Berkeley gaan als je ook in San Francisco zelf aan je boodschappen kunt komen? Je gaat als Amsterdammer toch ook geen boodschappen doen in Almere? Goede vraag. Niet nodig, inderdaad. Maar deze pagina gaat over mijn favoriete plekken en geen supermarkt in de Bay Area zo typisch California als de Berkeley Bowl. De foto hierboven geeft je al een idee van de ietwat karige groenten- en fruitafdeling die ze er hebben. De focus ligt op regionale en duurzame producten. Aanrader!



City Lights Bookstore

 

Lezen is nooit echt mijn ding geweest, tot ik erachter kwam dat je er echt iets aan kunt hebben. Waar ik op school altijd gedwongen werd saaie fictieve verhalen te lezen van zichzelf overschattende schrijvers, kan ik me tegenwoordig verdiepen in iets wat me echt interesseert: geschiedenis. Vooral bij de City Lights Bookstore, een van de laatste zelfstandige boekenwinkels in Amerika, heb ik veel boeken over de geschiedenis van San Francisco gevonden. Ook voor de hierboven beschreven fictieve verhalen kun je hier goed terecht. Een van de tastbare overblijfselen van de Beat Generation, die in North Beach hoogtij vierde in de jaren 50 en 60.